Frământările unui pisoi salvat – cartea fenomen a Mariei Mazilu a strâns sute de oameni la lansare * Maria Mazilu: „Povestea de față este inspirată din realitate. Personajele centrale, cei trei pisoi, au fost salvați pe rând de părinții mei”

24232825_10212328904835028_2103865135435096772_n Marți seara, la Seneca AntiCafe, pe Arhitect Ion Mincu nr 1, la ora 18:00, a avut loc lansarea cărții Mariei Mazilu: „Frământările unui pisoi salvat”. Este o carte cu două chipuri: pentru copii e o istorie cu pisici, plină de tâlcuri, iar pentru adulți, povestea unor îndoieli și căutări personale. La evenimentul organzat de Diana M. Georgescu si prezentat de actrița Nuami Dinescu, au venit zeci, poate sute de persoane care au petrecut două ore de poveste, înainte de Crăciun. (Ioana Popescu/Successful LIves)

22279607_10211887352276490_4208376471780958696_n
Scriitoarea Maria Mazilu

„Bumbi, un pisoi negru, este aruncat în albia pârâului Valea Albă din Bușteni. După trei zile de plâns speriat, părinții mei, care locuiesc în apropiere, reușesc să-l prindă. Îl aduc acasă, unde mai au 2 motani-frați: Ilie și Grigore. Ei fuseseră salvați în urmă cu 3 ani, când mama lor îi părăsise la câteva zile după ce-i fătase. Ilie și Grigore îi devin familia pe care n-a avut-o.
Numele personajului este inspirat de bumbii canapelelor de piele sau ai plăpumilor vechi, pentru că ochii lui mari, galbeni și rotunzi așa par în contrast cu blana tăciune. Bumbi este marcat de abandon, dar și de culoarea sa. Îl aude pe omul care l-a părăsit că nu-l poate lua la copii pentru că „este negru și le-ar băga ghinionul în casă”.

De aceea trăiește cu convingerea că este urât, motiv pentru care nu-l va dori nimeni și va fi părăsit mereu. Cum este diferit de celelalte pisici din cartier, nu poate să omoare și mănâncă doar boabe, cum nu și-a cunoscut nici părinții, el se îndoiește că ar fi pisică.
Cei doi frați îl adoptă și învață pisicisme, încearcă să-i insufle mai multă încredere. Însă propunerea de a merge la școală și a cunoaște alți pisoi, îl sperie și mai tare, astfel că într-o noapte fuge de acasă. Trece apa cu ajutorul unor veverițe și ajunge în pădure, unde speră să ducă altă viață și să găsească răspunsuri la frământările sale, Experiența trăită aici îi va dezvălui o realitate și o lume mult mai mari dincolo de gardul curții și îi va marca existența”, spune autoarea.

25498060_1667379466617299_8455612837733358080_n
La eveniment au venit foarte multe persoane care au petrecut doua ore ca in povesti

Frământările unui pisoi salvat” este o carte despre temeri, neîncrederi, despre diferitul din noi și acceptarea lui. Povestea este însă și un semnal tras oamenilor în relația cu animalele. Chiar dacă au limbaj diferit, ele înțeleg, simt și știu. Avem toate motivele să le considerăm ființe cu nevoi și dorințe proprii și nu niște accesorii însuflețite. Chiar dacă au un limbaj diferit, ele înțeleg, simt și știu. Sunt ființe cu nevoi și dorințe proprii, nu niște accesorii însuflețite, iar viața lor este în răspunderea noastră.
Și nu în ultimul rând, „Frământările unui pisoi salvat” este o carte-metaforă. Realitatea îmbrăcată în simboluri, este mai ușor de spus și acceptat. Eu am ales să mă ascund într-un pisoi, în a cărui blană am pus temeri și îndoieli personale. Povestea de față este inspirată din realitate. Personajele centrale, cei trei pisoi, au fost salvați pe rând de părinții mei. Primii au fost Ilie și Grigore, care au fost aduși pe lume chiar în albia pârâului Valea Albă, ce trece pe lângă casă, apoi părăsiți de mama lor. Aveau câteva zile, nu aveau ochi și așa au pornit prin iarbă, țipând după mâncare și căldură.
La o distanță de 3 ani, un pisoi negru, cam de 2 luni, a fost aruncat în același loc de un om. După 2 zile de încercări, tata a reușit să-l prindă: era foarte fricos, nu venea nici la mâncare. El este cel care a devenit Bumbi, personajul principal al cărții.”

„Când a fost adus în casă, Ilie și Grigore erau deja maturi, aveau 3 ani. Ei l-au primit cu labele deschise, l-au adoptat și l-au învățat pisicisme. De fapt mai mult Ilie, el a fost mama adoptivă, Grigore doar l-a acceptat tacit. Momentul sosirii lui marchează și începutul cărții.
Despre cum au fost însă primii pași ai lui Grigore și Ilie, nu se povestește mare lucru. Încerc acum să repar cât se poate istoria”, spune Maria Mazilu.

Foto: Arhiva personala Facebook Maria Mazilu & Diana M. Georgescu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: