Alexandru Cîrțu de la Masterchef: „Am gătit pentru Michael Bolton, pentru Familia Regală, pentru Iron Maiden, pentru diverși fotbaliști precum Sorin Ghionea, Vlad Chiriches, Petre Marin, Alex Chipciu, Tibi Curt… am gătit și pentru Loredana, Antonia, Andra și pentru multe alte vedete…”

544189_436368399798619_648313218_n
Alexandru, in timpul concursului care i-a adus celebritatea

„Dacă nu faci rating, nu mai ai job! Simplu! Trebuie să-i dai românului ce-i place, ce vrea să vadă… nu te poți apuca să faci acum experimente cu educatul populației peste noapte, pentru că asta înseamnă pierderi financiare enorme pe care nimeni nu-i dispus să și le asume”, spune Alexandru Cîrțu. Cum este să te decizi la aproape 30 de ani că tot ce ai studiat și ai muncit până atunci să lași la o parte și să te apuci de o cu totul altă meserie? Și după câțiva ani să vezi că ai clădit deja un mini imperiu și că ești extraordinar în noul tău job? Lecția aceasta de putere, de viață ne-o dă Alexandru Cîrțu, Chef bucătar, fost particpant la Mastechef, antreprenor, masterand în limbi străini, celebru, cu o familie frumoasă. Pe scurt: un om fericit. Iar maxima lui favorită este: “Good decisions come from experience. Experience comes from bad decisions.” Un INTERVIU absolut fabulos, plin de învățăminte și de informații inedite, în cele de mai jos! (Ioana Popescu – Successful Lives)

1471871_635014239934033_5846020838263743524_n
„Daca nu ma duceam atunci la Masterchef, probabil as fi ramas la predat, pentru ca-mi placea la nebunie ceea ce faceam, sau poate m-as fi inscris ulterior la Masterchef. Sau poate daca eram mai tanar, m-as fi reapucat de fotbal”

S. L. Esti un om de succes, celebru, talentat, respectat; cum ai descrie succesul?

papaaaa
Retete realizate de Chef Alex Cirtu (Credit Foto Skin Media)

A. C. Nu stiu daca pot spune despre mine ca-s celebru sau de succes, atata timp cat fiecare caracterizeaza succesul intr-un mod diferit: pentru unii succesul sta in lungimea numarului din cont (de unde si expresia marimea conteaza :))) ), pentru altii consta in a avea o familie fericita si a petrece cat mai mult timp cu ei. Pentru mine succesul este legat de realizarile profesionale… am muncit extrem de mult ca sa ajung in punctul acesta – n-a fost usor sa ma decid peste noapte sa ma reprofilez dupa ce-am facut facultati peste facultati in alt domeniu si deja ajunsesem sa activez de o buna perioada de vreme in domeniul respectiv. Asa ca trag tare, muncesc din greu, mai si clachez, ma adun, dar niciodata nu las o treaba neterminata. De cele mai multe ori sunt atat de prins in activitati incat uit sa ma bucur de ce am realizat.

581239_242584152510379_500416026_n
„Abia dupa ce-am iesit din concursul de la PRO TV am realizat ca 80% a fost rezistenta psihica. In momentul in care intrai intr-o camara plina de ingrediente care mai de care mai deosebite, erai tentat sa iei foarte multe, sa vrei sa te complici, in loc s-o tii simplu si sigur”

S. L. Esti cunoscut prin concursul de televiziune Masterchef. Daca nu erai inscris (de catre colega ta de serviciu) la Masterchef, unde crezi ca erai acum si ce faceai?

papa 1
Cateva dintre dish-urile realizate de Chef Alex Cirtu (Credit Foto Skin Media)
papa 2.png
Preparatele realziate de Alex te faca sa iti ploua in gura. (Credit Foto Skin Media)

A. C. E greu de spus. Probabil as fi ramas la predat, pentru ca-mi placea la nebunie ceea ce faceam, sau poate m-as fi inscris ulterior la Masterchef. Nu am de unde stii :)) Probabil daca eram mai tanar, m-as fi reapucat de fotbal :))

249658_280634638705330_907157840_n
„Ma bufneste rasul cand ma gandesc ca pe-atunci, la Masterchef, consideram probleme acele mizilicuri”

S. L. De ce crezi ca ai avut ghinion in anumite momente la Master Chef, si fara de acele momente, suntem siguri, ai fi fost castigator?

papa 7.png
Alex stie sa gateasca perfect orice, de la deserturi complexe, la meniuri traditionale romanesti sau fructe de mare (Credit Foto Skin Media)

A. C. Emotiile si oboseala si-au spus cuvantul. Plus de asta, nu eram in mediul meu meu obisnuit. Abia dupa ce-am iesit din concurs am realizat ca 80% a fost rezistenta psihica. Nu mai spun ca totul era contratimp, nu aveai ragaz sa stai sa te gandesti ce sa faci, iar in momentul in care intrai intr-o camara plina de ingrediente care mai de care mai deosebite, erai tentat sa iei foarte multe, sa vrei sa te complici, in loc s-o tii simplu si sigur. Nu cred c-am inteles la acel moment ce-a reprezentat pentru mine Masterchef si cred ca-n sinea mea n-am tratat totul atat de serios pe cat as fi putut. N-oi fi castigat eu banii, dar in sinea mea sunt un castigator, pentru ca daca nu era Masterchef si daca n-as fi muncit atata dupa, n-as fi unde sunt acum. Ii numeri pe degete pe cei care au ramas in bucatarie dupa Masterchef, sau pe cei care-au facut ceva in acest domeniu.

12794352_754023518033104_7666192543281407175_n
„Problemele pe care le-am intampinat dupa Masterchef au fost mult mai mari si intotdeauna am reusit sa ma descurc!”

S. L. Acum dupa ani, cum ai da un verdict la acele probleme intampinate de tine acolo la Master Chef?

A. C. E normal ca dupa razboi multi viteji se-arata. :)) Eram un copil pe-atunci. Ma bufneste rasul cand ma gandesc ca pe-atunci consideram probleme acele mizilicuri. Problemele pe care le-am intampinat dupa concurs au fost mult mai mari si intotdeauna am reusit sa ma descurc.

S. L. Acum am inteles ca ai afacerea ta acum, din cate am inteles. Povesteste-ne un pic despre ea.

A. C. Imi desfasor activitatea pe mai multe fronturi acum. In primul si in primul rand fac emisiuni culinare pentru Bucataras TV. Se pare ca nu ma pot desprinde de lumea emisiunilor culinare. Pe langa asta am o firma de evenimente, iar majoritatea colaborarilor le am cu Paprika Events, unde realizez teambuilding-uri culinare exclusiv cu companii.

15193659_10154804789875452_5624000490860605092_n
Alexandru are acum o multumime de proiecte importante in domeniul culinar de care este foarte mandru, printre care, este consultant Lifebox, este asociat la o scoala de management – Hostalion powered by Alexandrion Grup si a avut contracte de imagine cu Rikado, Biocorner sau Franke
papa 3
Chef Alex Cirtu: „Ce mai mult imi place sa gatesc fripturi exotice, de la coada de crocodil, pana la friptura de zebra. Dar ma pricep si la deserturi” (Credit Foto Skin Media)

Sunt consultant culinar la Lifebox, un proiect extrem de drag, unde poti sa-ti comanzi numarul de kilocalorii pe care vrei/trebuie sa le consumi, si primesti mancarea pe toata ziua (insumand numarul de kilocalorii ales). Sunt si asociat intr-o scoala de management in Ospitalitate, numita Hostalion powered by Alexandrion Grup, de care m-am ocupat extrem de putin in ultima vreme de cand s-a lansat proiectul Lifebox. Aceasta scoala nu s-ar fi ridicat atat de repede fara sustinerea celor de la Alexandrion Grup. Am avut cateva contracte de imagine, de la Rikado la Biocorner si Franke, cu care colaborez foarte bine si-n prezent. Franke este de departe cea mai buna colaborare pe care am avut-o si vreau sa le multumesc din suflet pentru ca sunt niste oameni extraordinari. 

S. L. Ce dish (preparat n.r.) exotic iti place sa realizezi cel mai mult?

A. C. Cred ca cel mai mult imi place sa gatesc homar, cat mai simplu posibil, cu un sos si o salata sau o garnitura light langa. Homarul e prea bun ca sa-l complici. Si din carcasa de homar intotdeauna imi pregatesc un fond gustos pentru Paella. Sunt mare consumator de Paella (Paella (spaniolă paˈeʎa) este un preparat bazat pe orez originar din zona lacului Albufera, o laguna pe coasta de est a Spaniei in regiunea Valencia. n.r.) si-mi si place s-o gatesc. De altfel am gatit o sumedenie de “ciudatenii” ca sa le spun asa, de la coada de crocodil la zebra! :))) 

 

papaaaS. L. Pentru ce personalitati ai gatit, si ce anume?

A. C. Am gatit pentru Michael Bolton, pentru Familia Regala, pentru Nicko Mc Brain de la Iron Maiden, pentru diversi fotbalisti din care amintesc pe Sorin Ghionea, Vlad Chiriches, Petre Marin, Alex Chipciu, Tibi Curt….am gatit si pentru Loredana, Antonia, Andra, Gina Pistol, Giulia si multi altii. Iti dai seama c-am gatit in functie de preferintele lor, de la preparate ovo-lacto vegetariene pana la diverse preparate cu carne, fructe de mare si bineinteles mese festive. Mi-ar lua prea mult sa m-apuc sa insir toate preparatele aici :))

collage_photocat.jpg
Alex a gatit pentu foarte multe persoane publice, printre care Loredana, Giulia, Antonia, Carmen Bruma, Michael Bolton etc

S. L. Crezi ca prezentatorii Chefi de la diferitele concursuri de bucatarit isi merita cu adevarat locul acolo, sau sunt si multi alti Chefi bucatari extraordinari in Romania care sunt ignorati de marile tv-uri?

papa 6
Preparate realizate de Alex Cirtu. (Credit Foto Skin Media)

A. C. Ceea ce oamenii din industrie nu inteleg este ca trebuie sa fii un pachet complet daca vrei sa apari la tv: sa stii sa vorbesti in primul rand, sa ai sarm si fler, sa dai bine pe sticla, sa stii sa fii si spontan si sa tii tot timpul publicul antrenat si curios si abia apoi sa stii sa gatesti. Nu conteaza daca esti cel mai bun bucatar de pe fata planetei – daca nu stii sa deschizi gura, te pierzi in fata camerei si pierzi si telespectatorul. Iar oamenii vor sa vada show in Romania. Vor spectacol, vor circ, vor actiune. Daca vor sa invete sa faca o reteta intra pe internet sau schimba pe Paprika. Nu cred c-a stat nicio persoana in fata televizorului la Masterchef sau Chefi la cutite cu carnetelul si pixul ca sa ia notite si sa reproduca acasa. Nu asta este rolul unui show culinar. Si indirect, realizatorii emisiunii sunt responsabili prin rating de job-urile tuturor oamenilor din spatele lor. Si crede-ma ca-s multi! 

colegi
Alex si cativa dintre fostii lui colegi de la Masterchef

Matematica-i simpla: in 9/10 cazuri daca nu faci rating, nu mai ai job ! Simplu ! Trebuie sa-i dai romanului ce-i place, ce vrea sa vada… nu te poti apuca sa faci acum experimente cu educatul populatiei peste noapte, pentru ca asta inseamna pierderi financiare enorme pe care nimeni nu-i dispus sa si le asume.

S. L. Crezi ca te vei intoarce vreodata si la prima ta profesiune, sau o vei imbina cu arta culinara ? (Am inteles ca ai facut Facultatea de Limbi Straine!)

A. C. Cu siguranta ma voi intoarce la predat, la prima dragoste, ca sa zic asa. Nu e momentul acum. Inca n-am terminat cu gatitul! 🙂 Am tot tinut cursuri de gatit pentru copii in ultimii ani, insa nu se compara cu predatul in sine. E un lucru remarcabil sa fii deschizator de drumuri pentru un copil si sa vezi ca aplica tot ceea ce a invatat de la tine.

S. L. Care e cea mai difícila reteta de gatit din toate pe care le-ai incercat?

A. C. Cred ca deserturile-s cele mai dificile. Desi sunt destul de bun in a realiza o paleta larga de deserturi si am fost deseori laudat, trebuie sa marturisesc ca nu-mi prea plac, in special cele care-s extrem de migaloase.

S. L. Cum este o zi din viata ta?

A. C. Scurta. Extrem de scurta. Imi setez prioritatile si de cele mai multe ori socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea din targ, iar somnul a ajuns sa fie un lux pe care deseori nu mi-l permit. E greu sa fii si angajat si antreprenor. Avantajul este ca intelegi problemele ambelor parti.

collage_photocat
Moghazehi Mehrzad (foto) (fost concurent Masterchef la editia in care a participat si Alex) este unul dintre cei mai buni prieteni si colaboratori ai lui Alex

S. L. Visezi sa iei intr-o zi cateva stele Michelín?

A. C. Sincer, nu. Nu mai visez. Am ajuns sa cred ca exista alte prioritati pe acest Pamant si e bine sa-ti faci timp si pentru cei dragi si pentru tine, pentru ca timpul nu ti-l da nimeni inapoi. 

13528890_799788453456610_8519718924975586004_n
„Nu mai vreau stele Michelin! Am ajuns sa cred ca exista alte prioritati pe acest Pamant si e bine sa-ti faci timp si pentru cei dragi si pentru tine, pentru ca timpul nu ti-l da nimeni inapoi….” (foto: Alex alaturi de sotia sa)

 

Romania, cel putin 15-20 de ani de-acum nu va avea nicio stea Michelin. Iar ca sa realizez asta ar trebui sa plec o buna perioada in afara si sa sacrific niste ani seriosi din viata mea… si am inceput mult prea multe lucruri aici ca sa pot renunta la ele si sa merg pe-acest drum. Insa cine stie? Michelin inseamna mult sacrificiu si singuratate, pe langa faima si beneficiile pe care le aduce.

S. L. Care era felul de mancare preferat de tine pe care ti-l prepara cand erai mai mic bunica ta?

A. C. Bunica mea imi pregatea o sumedenie de placinte. Imi placeau la nebunie… de la placinta cu dovleac, placinta cu branza sarata, placinta cu mere, placinta cu branza dulce si stafide, pana la placinta cu carne. Eram fascinat de fiecare in parte si mancam pana la lesin.

11136686_629807223788068_1843388369588428198_n
„Cand eram mic si imi gatea bunica mea, eram fascinat de fiecare placinta facuta de ea, si mancam pana la lesin”

Totodata sunt inebunit dupa sarmalute-n foi de vita si dovlecei umpluti. Si cand prepara si-aceste 2 feluri vreau sa spun ca eram in culmea fericirii.

S. L. Ai gatit pentru multe persoane. Care este cel mai mare nmar de persoane pentru care ai gatit unde si cand ?

A. C. Am avut nunti de 400 si 600 de persoane, team building-uri de 500 de persoane (acolo-i greu pentru ca trebuie sa-i coordonezi foarte, foarte bine, pentru ca ei isi gatesc singuri mancarea) – in plin sezon la mare serveam in jur de 6500 de oameni pe zi, iar la diverse targuri am facut preparate care au hranit 6000-7000 de oameni. 

960002_397462613689198_538392787_n
Alex a gatit si pentru 6000-7000 de persoane

S. L. Ce te enerveaza/deranjeaza la Chefii celebri din Romania?

A. C. Unii dintre ei (nu toti) sunt foarte incuiati, foarte agresivi si se apuca sa critice pe X si Y fara sa ajunga sa-i cunoasca. Tot asa unii dintre ei nici nu prea se grabesc cu invatatul altora (de parca s-au nascut invatati). Si nu in ultimul rand nu inteleg de unde obsesia asta de a-i tine contul altuia, de a fi atat de preocupat de ce face altul, sa ii stii fiecare miscare, sa ii anticipezi orice raspuns astfel incat sa uiti care este rolul tau si ceea ce trebuia sa faci tu. Hai sa fim seriosi: facem mancare, nu salvam vieti ! Cateodata nu inteleg de unde atata aroganta pe metru patrat. 

collage_photocat
O parte din bucatarii care au ajuns oarecum celebri in Romania si care prezinta, sau au prezentat, emisiuni culinare

S. L. Ai lucrat in afara tarii? Daca da, ce ai invatat de acolo?

A. C. N-am lucrat in afara tarii, am avut doar niste training-uri in special cu niste cofetari francezi.

S. L. Regreti ceva pana acum in viata?

18403353_1445468668849194_1459615663603813780_n.jpg
„Nu pot sa spun ca am foarte multe regrete in viata. Si intamplarile mai putin favorabile din viata mea au contribuit la persoana care sunt in momentul de fata”

A. C. Nu pot sa spun ca am foarte multe regrete. Si intamplarile mai putin favorabile din viata mea au contribuit la persoana care sunt in momentul de fata. Stii ce spunea Mark Twain: “Good decisions come from experience. Experience comes from bad decisions.”

S. L. Ce tara/tari te vrajeste/vrajesc prin diversitatea condimentelor si a retetelor?

18342581_1445496792179715_7414287434312360555_n
„Foarte multi tineri concurenti la Masterchef traiesc cu impresia ca daca apar de 2-3 ori la televizor automat sunt super realizati si banii vor incepe sa curga peste ei ca apa de la robinet…Nimic mai fals!”

A. C. Iran, India, Thailanda, m-as muta oricand in una din aceste tari, doar pentru experienta culinara.

S. L. Ce sfaturi ai da noilor concurenti de la Master Chef din acest an?

A. C. Sa aiba curaj, sa mearga bine pregatiti acolo si sa se focuseze mai putin pe show si mai mult pe gatit. Foarte multi dintre ei traiesc cu impresia ca daca apar de 2-3 ori la televizor automat sunt super realizati si banii vor incepe sa curga peste ei ca apa de la robinet. Nimic mai fals ! Din momentul in care ajungi pe sticla, trebuie sa muncesti de 10 ori mai tare si sa fii de 100 de ori mai serios decat pana acum. Daca nu ai de gand sa faci nimic, sezonul urmator bate la usa si lumea te da uitarii.

papaaaaaaa
Alex Cirtu este un adevarat vrajitor in bucatarie! Preparatele lui sunt spectaculoase! (Credit Foto Skin Media)

S. L. Ce iti doresti pentru acest final de an?

 

A. C. Sanatate, fericire, putere psihica si……sa slabesc vreo 10 kg! :))

S. L. Iti multumesc pentru timpul acordat si mult spor in tot ce faci si sa iti indeplinesti toate dorintele!

13336061_791830400919082_5552104117847383483_n

Foto credit Alex Cirtu Skin Media

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: